به گزارش خبرنگار مهر، کورش کمالی سروستانی ظهر سه شنبه در ادامه برنامه های هفته کتاب در برنامه تجلیل از کتابفروشان پیشگام شیراز. با بیان اینکه کتابفروشی اهداء دانایی و توانایی است، گفت: بیش از یک و نیم قرن است که کتابفروشی به واسطه خاندان محمدی و علاقه بندان در شیراز بنا نهاده شده است.
وی با تقسیم بندی کتابفروشی های شیراز به سه نسل، بیان کرد: در نسل نخست این نهاد که از ۱۲۶۰ تا ۱۳۲۰ می گنجد خاندان محمدی، علاقه بندان، احمدی و فهلیانی کتاب را در شیراز به فروش می رسانند و در ادامه نسل دوم کتابفروشان شیراز از ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷ با زین العابدین بلادی از سرآمدان این حرفه است.
وی با ادای دین به نسل سوم کتابفروشی های شیراز که از ۱۳۵۷ تاکنون ادامه یافته به فعالیت غلامحسین امامی و کتابفروشی اسفند در شیراز اشاره کرد و گفت: در این میان یاد استاد زمان ثانی و کتابفروشی هاشمی و کتابفروشی ممتحن بی گمان فراموش نباید کرد.
مدیر کتابخانه ملی فارس در تشریح تاریخچه کتابفروشی و چاپ و نشر کتاب در شیراز، با اشاره به اینکه کتابفروشی احمدی به اهتمام محمد فهلیانی سال آینده یکصد و دهمین سال فعالیت خود را پشت سر می گذارد، گفت: خاندان محمدی شیراز نیز بیش از ۱۲۷ سال در کار نشر و توزیع کتاب از نادرترین خانواده های اهل کتاب شیراز هستند که هنوز این حرفه را ادامه می دهند.
کمالی با بیان اینکه منابع درباره فن کتابفروشی در شیراز بسیار اندک است، ابراز کرد: نیازمند این هستیم با همکاری کتابفروشی های شیراز این اجازه را یابیم که تاریخ این حرفه برای آیندگان تدوین شود.
در ادامه مراسم محمد محمدی، مدیر کتابفروشی محمدی شیراز شکل گیری این کتابفروشی را به ۱۲۶ سال پیش بر اساس اسنادی که از بزرگ خاندان محمدی به جای مانده دانست و گفت: نخستین چاپخانه شیراز در منزل پدری دایر شد و نخستین کتابی که در این چاپخانه منتشر شد «تفسیر ملاصدرا» است.
همچنین در این آیین سیروس رومی، پژوهشگر تاریخ مطبوعات فارس در بیان خصوصیت های غلامحسین امامی به عنوان نسل سوم کتابفروشان شیراز، گفت: امامی، شاعر و آموزگاری با پیشینه فرهنگی پس از انقلاب اسلامی به کتابفروشی روی آورده و با دیدگاه های نوین به این حرفه می پردازد.
رومی با تاکید بر اینکه دیدگاه کتابفروشی غلامحسین امامی سنتی نیست، ادامه داد: این کتابفروش با سابقه شیراز که حامی مدرنیته و نوآوری در این حرفه است در نتیجه با ارایه آثار مفید و به روز شیوه ارایه کتاب را به نحوی پیش می برد که پیشتر کمتر سراغ می رفت.
وی همراهی با مشتری در کار کتابفروشی امام را ستود و گفت: او با روان شناسی و شناخت مشتری های کتاب خواسته مخاطب را به سمت آنچه مناسب آنهاست هدایت می کند.
وی پاتوق بودن کتاب فروشی «اسفند» را از ویژگی های امامی عنوان کرد و افزود: بدین شیوه کتابفروشی اسفند علاقه مندی جوانان به نویسندگان موجب شد تا آنها به کتاب علاقه یابند. از این رو، امروز نیز در کتابفروشی اسفند پیوند تنگاتنگی میان مخاطب و کتابفروش دیده می شود.
این نگارنده تاریخ مطبوعات فارس با بیان اینکه کتاب فروشی اسفند محل نوشتن برخی نویسندگان هم است، ادامه داد: منیر روانی پور از نویسندگانی است که در طبقه فوقانی کتابفروشی اسفند نوشته است.
وی با یادکردی از شاپور بنیاد و مرتضی ممیز، بیان کرد: امامی به واسطه این چهره های ادبی و هنری در فروش کتاب باقی نمانده و وارد حوزه نشر کتاب هم شد و با راه اندازی نشر شیوا چهره ای چون ممیز را در طراحی کتاب به یاری طلبید. از این روست که امامی نمی خواهد در سنت کتابفروشی بماند و دست به تغییر نگاه سنتی فروش کتاب زد. بنابراین، او فصل نوینی در کتابفروشی بنیان نهاد.
در پایان این آیین که با تقدیر از نسل گذشته و امروز کتابفروشی های شیراز همراه شد، مدیر نشر شیوا و کتاب اسفند، گفت: ۲۲ اسفند ۱۳۶۶ با شاپور بنیاد کتاب اسفند بنیان گذاشته شد و اگر امروز این کتابفروشی نامی دارد به خاطر حضور علاقه مندان و اهالی کتاب است.
غلامحسین امامی با یادکردی از خانه کتاب در شیراز، افزود: اگر امروز کتاب اسفند پاتوق اهالی کتاب است به خاطر وجود آن است.
در این مراسم از زین العابدین بلادی، محمد محمدی، محمد فهلیانی و غلامحسین امامی به عنوان کتابفروشان پیشگام شیراز تجلیل شد.
نظر شما